6.komad torte: Propala ljubav stanuje u Muzeju prekinutih veza

KAMO IDE BIVŠA LJUBAV?

Što se dogodi kad neki par prekine? Kamo ode ljubav? Odgovor na to pitanje je jednostavan- u Muzej prekinutih veza. Bilo u onaj na Gornjem gradu ili u onaj pohranjen u našoj glavi.

Muzej prekinutih veza

Neki dan sam pročitala na portalu  kako je od 19. prosinca prošle godine u sklopu festivala “Croatie, la voici” , postavu muzeja moguće pogledati i u kulturnom centru Centquatre u Parizu do 20.siječnja.  Izložba je obogaćena donacijama Francuza. Čitanje tog članka navelo me da se prisjetim tog inovativnog i potpuno novog tipa muzeja koji sam imala prilike posjetiti nekoliko puta.

Muzej prekinutih veza nalazi se u Ulici sv. Ćirila i Metoda, u palači Kulmer, a otvoren je 2010.godine. U zbirci muzeja nalaze se brojni izlošci od kojih svaki nosi svoju priču. Vrtni patuljak, sjekira, vjenčanice, frizbi, gaćice i bicikl, samo su neki od predmeta koji pričaju, svaki svoju, ljubavnu priču nesretnog kraja.

MPV

Muzej prekinutih veza dobitnik je europske nagrade “”Kenneth Hudson”  za najinovativniji muzej u Europi u 2011.godini. Na ideju prikupljanja ostavština neuspjelih ljubavi došli su Olinka Vištica i Dražen Grubišić koji su obišli cijeli svijet u potrazi za predmetima koji su ostali iz propalih veza.

nagrada

KAKVE PRIČE NOSE SJEKIRA, VRTNI PATULJAK I FRIZBI?

Doživljaj obilaska muzeja najbolje je opisala Valentina :

Kad kreneš razgledavati, sve je simpatično i pomalo smiješno, ali kad dođeš do sjekire…onda već postane ozbiljnije.

Njezinoj izjavi dodala bih kako, nakon što pogledaš sve suvenire neuspjelih veza, izađeš s poljuljanom vjerom u to da je ljubav trajna i lijepa kakvom ju prikazuju u filmovima i knjigama. Dok sam hodala od predmeta do predmeta kroz glavu mi je prolazilo “Uh, dobro da se to nije meni nikada dogodilo” ili “Hvala Bogu da to nisam ja”, a onda kad sam izašla iz muzeja…shvatila sam- to bih jednog dana mogla biti ja.

Nisam htjela dopustiti da depresivne misli prevladaju pa sam radije počela razmišljati o stvarima koje stoje doma i kojih bih se mogla riješiti. Međutim, nisam sigurna da postoji nešto toliko bitno i sa toliko snažnom pričom kao što su one koje nose predmeti u muzeju.

Zato sam odlučila pitati svoje prijateljice ima li nešto što bi one voljele donirati muzeju? Njihove odgovore možete pogledati u videu ispod. Možda vas ovaj post natjera da se zapitate :postoji li nešto iz ruševina vaše veze što biste donirali Muzeju prekinutih veza?

4 thoughts on “6.komad torte: Propala ljubav stanuje u Muzeju prekinutih veza

  1. super postić virna i super je ideja da pitaš ljude to bi oni ostavili u tome muzeju 🙂 jedino možda da par slika staviš u sredinu jednu kraj druge, ovak čudno izgleda

  2. Kao prvo, odličan post! Jako mi se sviđa. Moram reći da sam prije nekih godinu dana sasvim slučajno posjetio Muzej prekinutih veza. Stvarno je zanimljivo pročitati priče ljudi iz cijelog svijeta o tome zašto su prekinuli i koje ih uspomene vežu uz odnos koji su imali s tom osobom. Zanimljiva mi je bila jedna priča u kojoj sam vidio ogrlicu za psa. Riječ je bilo o Kineskinji kojoj je muž stavljao ogrlicu za pse. Bizarno, ali to je tako. Tako da svakako preporučujem svima da posjete ovaj muzej. 🙂

  3. Informativno i zanimljivo! Baš mi je jedan prijatelj pričao da u tom muzeju postoji Gumica za brisanje ružnih sjećanja, iliti “Bad Memories Eraser” te olovka za lomljenje u slučaju napada bijesa. To se tamo prodaje, pa nadam se da nekome i pomogne. Ali još sam nešto čula, strah me to i izgovoriti- da se tamo nalazi i jedna sjekira. Jel moguće? Ili je netko želio osvetu sjekirom za propalu vezu. Zvuči opasno…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s